ProDental Centar | Dežurni stomatolog
Blog

Blog

Vađenje impaktiranog umnjaka dots

Vađenje impaktiranog umnjaka

Umnjaci su treći set molara (kutnjaka) u samom zadnjem delu usta. U vreme kada umnjaci - poznati i kao "treći molari (kutnjaci)" - dođu, vilica je često prestala da raste. Zbog toga su usta i vilica premali da bi mogli da ih prime. 

Detaljnije
Ispravljanje zuba dots

Ispravljanje zuba

Lep osmeh je upravo ono sto će ostaviti najbolji prvi utisak. Želje pacijenata su ravni i lepi zubi, a naša misija je da im u tome i pomognemo.

Detaljnije
Šta su zubni implanti? dots

Šta su zubni implanti?

Ugradnja implanta je postupak postavljanja trajnih, protetskih zuba koji izgledaju i funkcionišu kao stvarni. Postupak je tako osmišljen da bude bezbolan i pruža osmeh koji traje čitav život. Postoje 3 glavna dela zubnih implanta: implant, suprastruktura i krunica zuba.

Detaljnije
Intervencije u oralnoj hirurgiji dots

Intervencije u oralnoj hirurgiji

Oralna hirurgija je grana stomatologije koja kod pacijenata izaziva strah. A istina je da uz adekvatnu anesteziju i jasna uputstva, kojih se pacijenti moraju pridrzavati nakon intervencije, nelagodnost u toku intervencije i postoperativni oporavak svodimo na minimum.

Detaljnije
Da li spavate sa otvorenim ustima? dots

Da li spavate sa otvorenim ustima?

Pljuvačka u ustima ima prirodnu sposobnost da uništava bakterije u ustima, suprotno od delovanja pljuvačke imaju otvorena usta pri spavanju, jer time isusuju povrsinu zuba, demineralizuju je i time je cine ranjivom na dejstvo bakterija i njihovih produkata. Naucnici su otkrili da spavanje sa orvorenim ustima može da bude štetno za zube.

Detaljnije
Veza izmedju skroba i dentalnog karijesa dots

Veza izmedju skroba i dentalnog karijesa

Nedavno nam je Svetska zdravstvena organizacija objavila izveštaj u kojem se navodi da ishrana bogata ugljenim hidratima iz integralnih žitarica manje negativno utiče na oralno zdravlje od ishrane bogate skrobom, kao npr.hleb od belog brašna.

Detaljnije
Kako naučiti dete da pere zube dots

Kako naučiti dete da pere zube

Kroz igru i zabavu u deciji zivot uvedite rutinu i naviku! Dajte mu dobar primer! Otkrivamo male tajne: Kako da naučite dete da pere zube! Postoji nekoliko malih koraka kojih se treba pridržavati.

Detaljnije
Istine o beljenju zuba dots

Istine o beljenju zuba

Beljenje zuba ukoliko se izvede po svim doktrinama nikako nije stetno. Beljenje zuba često ljudi vezuju za beljenje zuba sa beljenjem tkanina, tkanine su organskog porekla, zubi su najvećim delom neorganskog porekla.

Detaljnije
Suvoća usta dots

Suvoća usta

Suvoća usta ili Kserostomija izaziva nedostatak pljuvacke ili smanjen rad pljuvačnih žlezda koje proizvode pljuvačku.
Suvoća usta može izazvati i nove probleme poput karijesa koji nastaje usled manjka pjuvačke, jer pljuvačka je prirodni čistac zuba.

Detaljnije
Do kojih oboljena dovode karijes i parodontopatija dots

Do kojih oboljena dovode karijes i parodontopatija

Od kvarnih zuba može da strada i srce!
Iz inficiranog tkiva u vilicnoj kosti bakterije dospevaju u krvotok ili limfotok odakle se prenose do najudaljenijih organa.
Stradaju zglobovu, mišići, ligamenti i kosti, ubrzava se proces osteoporoze, dijabetesa, reumatidnog artritisa.

Detaljnije
Dezurni stomatolog

Usluge ProDental Centar