Intervencije u oralnoj hirurgiji

Oralna hirurgija je grana stomatologije koja kod pacijenata izaziva strah. A istina je da uz adekvatnu anesteziju i jasna uputstva, kojih se pacijenti moraju pridrzavati nakon intervencije, nelagodnost u toku intervencije i postoperativni oporavak svodimo na minimum. Sa druge strane uz pomoć oralne hirurgije otklanjaju se razne tegobe, anomalije i benigne promene koji pacijenti imaju, a ne tako retko, oralna hirurgija predstavlja poslednju branu u spasavanju određenog zuba, čak i kada su sve konzervativne mere iscrpljene. Neke od intervencije koje poseduje oralna hirururgija, a poznate su širokom auditorijumu su: vađenje impaktiranog umnjaka, apikotomija korena zuba, režanj operacija, ugradnja implantata.

Vađenje zuba (ekstrakcija)
Zubi koji su razoreni, destruisani karijesom, gde endodontskim lečenjem i konzervativnim zbrinjavanjem ne mozemo uspostaviti integritet zuba, zatim zaostali korenovi zuba, rasklaćeni zubi koji su promenili polozaj, svi ti parametri ukazuju da su zubi indikovani za ekstrakciju. Način i trajanje vađenja zuba zavisi od indiovidualnog slučaja.

 

Vađenje impaktiranih zuba
Impaktirani zubi predstavljaju zube kojima je rast onemogućen. Visoka stopa impaktiranih zuba predstavljaju „osmice“ (u narodu poznati kao umnjaci). Umnjaci su stalni zubi, poslednji niču, izmedju 18. i 25.godine. Nažalost problematika nicanja umnjaka se ogleda u tome što kod velikog broja ljudi, ne postoje povoljni uslovi za smeštanje, nicanje ovih zuba na pravu poziciju, usled čega ostaju zarobljeni u lošem, nepravilnom položaju, sto može da dovode do niza problema i smetnji. Može se javiti otok, crvenilo, bol, otežano otvaranje usta. Zbog smanjenog prostora umnjaci koji niknu, često zauzimaju nepravilan položaj. Osim toga umnjaci su teško su dostupni za održavanje oralne higijene. Uz klinički pregled pacijenta i analizu rendgenskog snimka donosi se odluka o vađenju. Svi pregledi pacijenata su besplatni i ne tarifiraju se dodatno.
Osim umnjaka, koji mogu najčešće biti impaktirani, očnjaci takođe mogu biti visoko pozicionorani u kosti, impaktirani. Za dovodjenje očnjaka u zubni niz neophodna je kombinovana hirurško-ortodontska terapija.

oralna-hirurgija-impaktirani-umnjak-upala

Resekcija vrha korena (apikotomija)
Intervencija koja se primenjuje kod zuba koje nije moguće konzervativnim lečenjem sanirati ili je endodontsko zbrinjavanje zuba iscrpelo sve postojeće resurse, pristupa se apikotomiji. Nakon lečenja kanala korena odseca se inficirani vrh korena i zajedno sa njim uklanja i čisti proces iz kosti. Intervencija uglavnom, traje kratko i trajno je rešenje problema. Retko je praćena posleoperativnim tegobama.

Implantologija
Najaktuelnija hirurška intervencija podrazumeva ugradnju implantata gde se uz pomoć jedne, za pacijenta, jednostavne i kratkotrajne procedure, može ostvariti nadoknada nedostajućeg zuba, bez brušenja susednih zuba ili prelazak pacijenta sa mobilne na fiksnu protetsku nadoknadu. Ova oblast stomatologije je najmlađa, ali se najbrže razvija, jer sve više pacijenta imaju sve veće zahteve za komforom i estetikom. Sa druge strane, ova grana stomatologije zaista to i može da ponudi.

Ko su kandidati za implantate?
Iako je svaka osoba koja je izgubila barem jedan zub potencijalni kandidat za ugradnju implantata, ipak postoje uslovi koji moraju biti ispoštovani. O zahtevima koji moraju biti ispunjeni odlučuje nakon pregleda stomatolog. Jedan od pomoćnih sredstava je i analiza 3D snimka. Pritom treba naglasiti da godine života nisu prepreka zahvatu. Imperativ je i dobra oralna higijena i redovna šestomesečna