Ispravljanje zuba

Lep osmeh je upravo ono sto će ostaviti najbolji prvi utisak. Želje pacijenata su ravni i lepi zubi, a naša misija je da im u tome i pomognemo. Grana dentalne medicine koja se bavi odnosom zuba u vilici njihivim polozajem, rastom i razvojem vilice kao i mogućnost korekcije, pomeranja i rotacije naziva se ORTODONCIJA. U našoj ordinaciji nudimo:

Fiksna ortodoncija - aparati se lepe(fiksiraju)na zube, ne skidaju.

Lingvalna ortodoncija - aparat se lepi sa unutrašnje (jezične) strane zuba.Samo ovom metodom se postiže nevidljiva korekcija zuba, jer se apsolutno ništa ne vidi spolja.

Mobilni aparati - pokretni aparati koriste se kod dece, nose se što više da bi efekat sila bio što duže prisutan u ustima. I da, tačno je da što dete duže nosi aparat, pre ga prihvata kao sastavni deo i sve bolje i bolje priča sa njim u ustima! Preporučuje se skidanje aparata i smeštanje u kutijice u toku obroka.

Terapija folijama - transparentne ortodontske aparate poznatije kao aligners ili invisalign system mozete dobiti u našoj ordinaciji. Ova terapija je naročito popularna kod odraslih pacijenata zbog svojih estetskih prednosti. Folije se nose 20 sati dnevno i menjaju na 2 nedelje.

Svaka ortodontska terapija sastoji se iz sledeće procedure:

1. detaljna analiza zagrižaja i uzimanje otisaka radi dalje laboratorijske analize;
2. postavka određenog, za taj slučaj individualnog biomehaničkog ortodontskog aparata koji će nam pomoći da problematiku rešimo u najboljem mogućem pojedinačnom slučaju , za svakog pacijenta projektovana i uskladjena terapija
3. redovne kontrole koje su neophodne radi usmeravanja toka terapije u željenom pravcu, kao i obostrana saradnja izmedju lekara i pacijenta

Tretmani dece i adolescenata:
Kao opšteprihvaćeno pravilo idealan uzrast za prvi ortodontski pregled je oko sedme godine. Korišćenjem funkcionalnih i fiksnih ortodontskih aparata izmedju 9 i 16 godinemožemo uskladiti rast lica i mekih tkiva, obezbediti prostor za smeštanj novih zuba i povećati stabilnost zagrižaja.

Tretmani za odrasle:
Danas uz pomoć savremenih ortodontskih aparata moguće je u svakom životnom dobu imati lepe i pravilno raspoređene zube. Savremeni ortodontski aparati koji su danas u upotrebi su nevidljivi, ugodni za nošenje, ne ometaju dnevne potrebe odraslih. I što je najvažnije ne kvare ni fonetiku ni govor kod odraslih pacijenata, jednostavno nemaju nikakvog uticaja. Moderna ortodoncija može da efikasno koriguje sve nepravilnosti kod odraslih koji su propustili terapiju u mlađem dobu ili im je izgled narušen gubitkom pojedinih zuba.

Sile koje pomeraju zube se u potpunosti kontrolišu i usmeravaju u cilju uspešne terapije i zadovoljnog pacijenta. Dva najčešca pitanja koja se javljaju kod pacijenata su:

- Mogu li da nosim ortodontski aparat ako imam veštačke krunice(navlake)?
Da, zub sa veštačkom krunom se može normalno pomerati

-Da li se mogu zatvarati prostori nastali nakon vađenja zuba?
Da, ortodontskim aparatom se mogu zatvoriti prostori nastali nakon ekstrakcije zuba, to je jedan od najboljih bioloških načina, bez brušenja susednih zdravih zuba, bez oralnohirurške intevencije ugradnje implantata.

Osim ortodontskih aparata u cilju korekcije zagrižaja često koristimo i dodatne aparate kako bi iskontrolisali pravilno pomeranje zuba kroz kost u sve tri prostorne ravni. U tu svrhu možemo se poslužit:i
-lingvalnim lukom
-mini implantima

Kako izgleda prvi dan sa protezom?
Telu obično treba vremenada bi se prilagodilo bilo kakvim promenama, naročito promenama u ustima. Dešava se da telo odreaguje proizvodnjom prekomerne pljuvačke, prisutan je osećaj trnjenja, postoji osećaj pritiska na zube. Međutim nakon 7 dana vaše telo se prilagođava novonastalim promenama

Koliko dugo se nosi proteza?
Terapija fiksnim aparatima traje od 12-36 meseci. Kontrole se obavljaju na 4-6 nedelja u zavisnosti u kojoj fazi terapije se pacijent nalazi. Kao i sve u životu i na dužinu terapije utiču još mnogo drugih faktora kao što su uzrast, težina samog problema, brzine prirodnog odgovora na pomeranje zuba.

Terapija mobilnim aparatima najčešće se koristi u periodu mešovite denticije. Na nju se može nadovezati terapija fiksnim ortodontskim aparatima.