Kako naučiti dete da pere zube

Kroz igru i zabavu u deciji zivot uvedite rutinu i naviku! Dajte mu dobar primer!

Otkrivamo male tajne: Kako da naučite dete da pere zube! Postoji nekoliko malih koraka kojih se treba pridržavati. Primetili ste kako deca zadivljeno gledaju odrasle i ne samo to, već i vole da ih imitiraju. Stručnjaci poručuju da se taj vid vaspitanja stimuliše i da se može na vrlo mudar i vešt način koristi: učenje kroz igru! Zato dajte dobar primer svom detetu! U nastavku teksta nudimo vam nekoliko korisnih saveta kojih se treba pridržavati:

Držite otvorena vrata dok vi perete zube.

Budite srećni i nasmejani dok perete zube. Osmehujte se! Dajte dobar primer! :)

Pustite detetu video klip, organizacija 2min2x se dosetila i skupila klipove u trajanju dva minuta koji imaju dvostruku ulogu, prva je edukativnog karaktera gde animacija pokazuje detetu na vrlo zabavan i plastican način šta se to dešava u ustima nakon jela, a druga je da detetu omogući dva minuta koji su krucijalni za pranje zuba, jer je vazno da se operu sve površine dečijih zubića. Ovo je koristan link: http://www.2min2x.org/watch-brush/ pogledajte ga sa svojim detetom!

Smislite zajedničku pesmicu, koja na primer počinje sa “Moji zubi seku, žvaću, kidaju, smeju se i blistaju! Tra-la-la-la-la-la-la!” Pustite mašti na volju! Probudite dete u sebi!

Stavite detetu na četkicu pastu veličine zrna graška. Deci ispod 2 godine je dovoljna meka četkica i voda(iz prostog razloga što deca mladja od 2 godine ne umeju da pljunu pastu za zube, nego je gutaju)

Uvek detetu perite zube u isto vreme, jer jednostavno TAJMING JE VAŽAN! Nakon poslednjeg obroka uvece ili ujutru, kad dete ustane! Vaznu ulogu u sticanju navike je zapravo vreme , uvek u isto vreme izvodite ritual “pranje zuba” jer deca vole red.

Rutina je mnogo intersantnija kada predje u igru. Neka dete glumi lava dok mu kontrolisete kako je prošlo “pranje zuba”. Kontrolišite mu gornje zubiće tada, dok glumi tigra kontrolišite mu donje zubiće.

Kada ste počeli sa rutinom zvanom pranje zuba - ne preskačite ni jedno veče, niti jutro, ubrzo će se vaše dete naviknuti, a vi ćete biti ponosni jer ste uložili vreme i trud za pravu stvar.