Veza izmedju skroba i dentalnog karijesa

► Nedavno nam je Svetska zdravstvena organizacija objavila izveštaj u kojem se navodi da ishrana bogata ugljenim hidratima iz integralnih žitarica manje negativno utiče na oralno zdravlje od ishrane bogate skrobom, kao npr.hleb od belog brašna. Izveštaj Svetske zravstvene organizacije je rezultat analiza koju su sproveli istraživači sa Univerziteta u Njukaslu koja je obuhvatila 33 naučna rada sa temom koja povezuje skrob i oralno zdravlje. Analizirani naučni radovi su bila istraživanja povezanosti hrane koja sadrži brzo svarljivi skrob, kao što su beli hleb, kolači od belog brašna, perece i hrane koja sadrži sporije svarljivi skrob kao što su mahunarke, integralne žitarice.  Studija se odnosila na pojavu kako dentalnog karijesa, tako i kancera usne duplje i parodontalnih oboljenja.

►Istaživači su ustanovili da ne postoje dokazi koji ukazuju na povezanost izmedju količine unetog skroba i pojave karijesa. Međutim, veća konzumacija brzo svarljivog skroba povezana je sa povećanim rizikom od pojave karijesa jer se taj skrob razlaze u šećer već u usnoj duplji, delovanjem enzima amilaze koji se nalazi u pljuvački. Ova analiza je pored toga zaključila da sporo svarljivi skrob može da zastiti od pojave parodontalnih oboljenja i da dovede do smanjenja rizika kod pojave oralnog kancera. Medjutim ovo istraživanje treba uzeti sa rezervom je su obavljani na malom broju uzoraka

►Povodom ovog objavljenog istraživanja, Dr.Moynihan, profesor na katedri za Ishranu i oralno zdravlje na Fakultetu za Dentalne nauke Univerziteta u Njukaslu izjavio je: "Rešenje je u kupovini integralnog brašna i proizvoda od integralnih žitarica."

►Svetska zdravstvena organizacija je u procesu izmene smernica za konzumaciju ugljenih hidrata. Trenutne smernice preporučuju smanjivanje unosa prerađenih šećera iz voćnih sokova, meda i slatkiša na manje od 10 posto od ukupnog unosa kalorija.

 

Ovaj tekst je preuzet iz casopisa Dental Tribune