ProDental Centar | Dežurni stomatolog
Estetska stomatologija

Estetska stomatologija

Estetska stomatologija Estetska stomatologija

Estetska stomatologija je zapravo skup raznih stomatoloških tretmana koji imaju za cilj poboljšanje izgleda zuba, desni, a samim tim poboljsava se izgled celokupnog orofacijalnog sistema. Estetska stomatologija nije posebna grana stomatologije, vec predstavlja sinergiju vise grana stomatologije i ima za cilj zdrav i blistav osmeh, povecanje estetske vrednosti zuba. Neki od najcescis zahteva u estetskoj stomatologiji su sanacije karijesnih lezija belom plombom (kompozitne restauracije) najnovije nano i mikro generacije, koje u sebi imaju kameleon efekat, stapanja sa ostatkom zuba, a pri tome izgledaju kao da tu plombe (kompozitnog ispuna) nije ni bilo. Takodje vrlo cest zahtev nasih pacijenata jeste primena vinira (keramickih faseta).

A. Kompozitne restauracije mogu biti vrlo jednostavne upotrebom samo jedne boje do složenijih estetskih restauracija, uklapanjem više nijansi. Tada mozemo koristiti komozitne restauracije i prilikom promene oblika, boje, morfologije, velicine jednog ili vise zuba. Naravno da postoji ogranicena indikacija . U vasem slucaju .da li je indukovano i svrsishodno uspostavljati kompozitnu restauraciju, trebalo bi detaljno porazgovarati sa stomatologom.

B. Viniri su tanke keramičke ljuspe (nadoknade) napravljenih od materijala u boji zuba, koje se postavljaju na prednju stranu zuba, oštećenih, prebojenih, sa nepravilnim položajem, abradiranih, frakturisanih zuba kao i za zatvaranje dijastema (razmaka izmedju zuba). Osnovna razlika izmedju vinira (faseta) i klasicno izradjenih krunica (navlaka) jeste upravo taj podatak sto oni prekrivaju samo prednju stranu zuba. Glavna prednost vinira u odnosu na krunice je što zahtevaju minimalnu ili gotovo nikakvu preparaciju (non prep viniri). To znaci da se uklanja mnogo manje zubne supstance pri brusenju. Ovakve visoko estetske nadoknade su odlican izbor kod frontalnih(prednjih) zuba

C. Bezmetalne Keramičke krunice
Bezmetalne cirkonijum krunice su napravile pravu revoluciju u stomatologiji, jer je dobijena mogucnost da krunica-nadoknada bude na istom estetskom nivou kao zdrav i prirodan zub. Estetika na zavidnom nivou kod bezmetalnih krunica dolazi upravo od poigravanja svetla, prelamanja svetla i benefita cirkonijuma koji je metal bele boje. Sama činjenica da kod bezmetalnih krunica nema sive boje u osnovi daje zubnoj tehnici pregrst varijacija u sencenju keramike, prelamanju svetlosti i translucentnosti segmentiranih povrsina krunice. Osim toga sto nema sive boje metala u pozadini , nema ni takozvanog “ metalnog ruba” koji se javlja vremenom, odmah ispod desni, na prelazu desni-gingive ka krunici. Tako da uz iskusto, na prvom mestu doktora koji priprema stanje u ustima pacijenta pa preko vestih ruku zubnog tehnicara, sjajan rezultat dovodi do zadovoljstva pacijenata! Zato su keramičke krunice postale veoma popularne u novije vreme.
Druga vazna prednost bezmetalnih keramickih krunica je biokompatibilnost. Osim toga dolazi i do očuvanje zubne supstance. Za razliku od metala koji može izazvati alergijske reakcije, promenu boje desni i njihovo povlačenje, bezmetalnu cirkonijumsku krunicu karakteriše potpuno odusutvo reakcija mekog tkiva, odnosno odsustvo alergijskih reakcija. Kod metalokeramičkih
krunica u njenom vratnom delu može se javiti prosijavanje metala i zato se preporučuje podvlačenje ispod desni, kako bi se metlani rub sakrio. Ovo će sigurno vremenom dovesti do povlačenja desni i ogoljavanja vrata zuba.Kada se koriste keramičke krunice nije neophodno ukloniti znatnu zubnu supstancu kao za metalokeramičku krunicu. Ako se za metalokeramičku zubnu krunicu mora ukloniti tj. obrusiti 1.5mm do 2mm zuba, za bezmetalnu zubnu krunicu se uklanja svega 0.5mm do 1mm.

Estetska stomatologija

MEZOTERAPIJA

Mezoterapija je medicinski tretman  koji  se radi kada želimo da regenerišemo kožu i kosu.Koža se tretira kada joj je potrebna hidratacija, ujednačavanje tena, kod pojave bora, prosto kada je potrebno nahraniti kozu da bi blistala. kosu tretiramo mezoterapijskim koktelima kada se pojave prvi znaci njenog opadanja, gubitka sjaja ili povecanog sebuma.

Mezokoktel moze da sadrži kombinaciju hijalurona, aminokiselina, vitamina, oligoelemenata, peptida koje lekar kombinuje individualno prema tipu i potrebi koze i kose koju tretira.  Aplikuje se finim mezoterapijskim iglicama u srednji deo koze-mezoderm. 

To je preventivni tretman protiv prvih bora i znakova starenja. On takodje ublažava sitne bore, neguje suvu i dehidriranu kožu, neguje oštecenu kožu od sunca, umornu i stariju kožu. 

Efekti su vidljivi odmah nakon tretmana i narocito posle par dana. Koža je vidno svežija, hidrirana, jedra, ten blistaviji. Zbog ishrane i hidratacije tonus kože je vidno bolji a bore i znaci starenja i umora smanjeni. 

Starosna granica kada sme da se radi ne postoji. rade je od dvadesete godine. Idealno je početi sa osnovnom terapijom pre nastanka prvih bora, ali i ukoliko nam se javite i sa borama i dehidriranom kozom tu smo da odredimo pravu terapiju i ubrzo dobijemo željene rezultate.

Naš savet je da 3 do 4 tretmana na 10 dana. Praksa govori da su tada najbolji i najefikasniji rezultati

Botox - BOTULINUM TOXIN

Šta je botox i kako on deluje?

Botulinum toksin je proizveden iz bakterije Clostridium botulinum i otuda i naziv botox.

On hemijski blokira neurotransmiter acetylholine i samim tim uzrokuje paralizu misica. Ta paraliza naravno nije trajna . Traje 3 do 4 meseca. Njegova moc je iskoriscena u estetskoj medicini.

Naša mimika, ekspresija emocija dovodi do nabora oko očiju, usana, i na celu. Stvaraju se pliće i dublje bore koje mogu bitti urezane i mogu da se vide u miru. Tada je jedini tretman botoxom. Misic tada nije aktivan, Koža je glatka, sam kvalitet se poboljsa.

Kada se još koristi botox?

Kod prekomernog znojenja dlanova, stopala i ispod pazuha radi se botox te regije Efekat traje 3 do 9 meseci a sam tretman tj aplikovanje traje 15 minuta.

Da li je bezbedno raditi botox i kako se radi ?

Naravno da je bezbedno raditi botox.Prvenstveno pakuje se u malim bočicama sa propisanom dozvoljenom količinom koje su sasvim dovolje da se odradi tretman.

Samo edukovan lekkar sme i ume da aplikuje botox tamo gde treba.

 Aplikuje se tankim iglicama intramuskularno u zoni koja je potrebna da se tretira. Tretman traje 15 do 20 minuta.Efekat nije momentalan, vec je potrebno par dana da se on veže. Nakon 14 dana je često potrebno uraditi korekciju, odnosno dodati botox u poneki mišić.

Dezurni stomatolog

Usluge ProDental Centar