ProDental Centar | Dežurni stomatolog
Ortodoncija

Ortodoncija

Ortodoncija

Lep osmeh je jedan od imperativa savremenog čoveka, odražava zdravlje organizma, ističe lepotu fizionomije lica, čini ekspresiju osmeha, i povećava samopuouzdanje. U današnje doba lepota, lepota osmeha je na visokom mestu u sistemu vrednosti i u ljudskoj komunikaciji. Lep osmeh je upravo ono što će ostaviti najbolji prvi utisak.
Želje pacijenata su ravni i lepi zubi, a naš zadatak je da im pomognemo da to i ostvare.
Grana dentalne medicine koja se bavi odnosom zuba u vilici i korekcijom položaja zuba je ORTODONCIJA. Ortodoncija ima za cilj pravilno postavljanje zuba koji su važni za zdravlje organizma u celosti, viličnog zgloba, mišića i okolnog zubnog tkiva. Pravilno postavljeni zubi u vilici i njihovi međusobni odnosi omogućavaju ravnomeran prenos sile žvakanja. Pravilno postavljene i ravne zube je lako održavati i voditi brigu o njihovoj higijeni. Smanjuje se procenat pojave karijesa. Umanjuje se rizik za pojavu parodontopatije i ostalih parodontoloških problema.
U ortodonciji ne postoji starosna granica za terapiju i postavljanje fiksnog aparata.

Prvi pregled

Prva poseta ortodontu trebala bi biti u 7. godini detetovog života. Tada terapija verovatno neće ni biti potrebna, ali se može pretpostaviti da li će i kako terapija biti potrebna. Ranom terapijom može se povoljno delovati na odnose vilica, eliminisati neželjene navike, rešiti neke poteškoće u govoru, dobiti prostor za smeštaj stalnih zuba te izbeći kasnije vađenje zuba. Jer upravo rana terapija je prozor u detetovom razvoju koja ima na rast i razvoj vilica veći dijapazon delovanja, sprečavanja i predviđanja samih anomalija. To nam kasnije olakšava i skraćuje terapiju kod pacijenta.
Na prvom pregledu, koji je besplatan, razgovaramo o problemu, napravimo klinički pregled. Uzimaju se otisci za studijske modele, fotografije pacijenta (intraoralno i ekstraoralno). Sa sobom poneti OPT snimak (ortopantomograf), a mi ćemo Vas, ako je potrebno poslati na dodatno snimanje TR (telerendgen) kojim ćemo doneti konačnu odluku za započinjanje terapije.

Ortodoncija
Ortodoncija

Mobilni ortodontski aparat

Za naše najmlađe pacijente, dok još rastu i dok se razvijaju namenjujemo mobilne ortodontske aparate. Oni mogu biti samo za jednu vilicu (aktivne ploče) ili za obe vilice (aktivator, bionator). Sama reč mobilni znači da njih pacijenti sami stavljaju i vade iz usta. Od presudne važnosti je da kod nošenja mobilnih ortodontskih aparata glavnu ulogu ima saradnja i želja deteta da nosi aparat, da bi terapija bila uspešna. Aparatić se nosi 14-16h dnevno, postoji šraf u aparatu koji se okreće u dogovoru sa ortodontom na 7 i 10 dana.
Kako se nose I odzavaju mobilni ortodontski aparati?
-Mobilni aparatići se moraju nositi 14-16 časova dnevno da bi imali efekta. Kada nisu u ustima držimo ih u kutijici u kojoj je nosite i kada idete na kontrolu kod svog ortodonta. Aparatić nemojte nositi u školu, na sportske aktivnosti ili kada se igrate. Obavezno ga nosite noću. Po danu nosite aparatić dok ste kod kuće, učite i gledate TV… Perite aparatić pastom za zube i četkicom. Pripaziti na kamenac koji se može nakupiti po njemu. I jedno pravilo uvek drzite na umu: ČIST APARATIĆ VRAĆATI NA ČISTE ZUBE!

Fiksni ortodontski aparati (fiksna proteza)

Kod odraslih pacijenata već govorimo o fiksnom ortodontskom aparatu. To je najbolji i najčešće korišten metod rešavanja ortodontskih problema. Fiksni ortodontski aparat se sastoji od tuba ili prstenova koje se postavljaju na prve stalne molare (šestice), od bravica koje se lepe na svaki pojedini zub i žičanih lukova koji prolaze središnji žljeb na bravici (slot). Žičane lukove u slotu (središnji žljeb) bravice, mogu držati žičane ili gumene ligature u boji i tada govorimo o konvencionalnim ili klasičnim bravicama. Modernije i za pacijenta svakako ugodnija varijanta je samoligirajuća bravica. Kod takvih bravica nema gumene ligature koja zadržava naslage hrane i teško ih je održavati. Samoligirajući fiksni aparat ima bravice koje žicu u slotu pridržavaju vratašca ili klip koji se otvara i zatvara. Zbog svojih mehaničkih svojstava ove bravice smanjuju ukupnu dužinu trajanja terapije. Osim ove podele na klasične i samoligirajuće, postoji podela na estetske i metalne bravice, te na lingvalne koje se postavljaju na unutrašnju „lingvalnu“ površinu zuba i zbog toga se ne vide. Bravice na zube postavlja isključivo specijalista ortodoncije i njih pacijent ne može skidati. Kontrole su na 4-6 nedelja. Koje bravice će se postaviti zavisi od slučaja do slučaja, želje pacijenta i naravno cene.

Kako se održavaju fiksni ortodontski aparati?
Fiksni aparat zahteva više vremena i truda jer elementi (bravice) koje su zalepljene na zube otežavaju pravilno održavanje higijene. Zube treba prati posle svakog obroka jer se hrana zadržava na tubama i bravicama. Osim klasične četkice koristite i interdentalne četkice koje su male pa se njima mogu očistiti prostori između zuba i bravica. Na tržištu postoji veliki broj proizvoda namenjen baš ortodontskim pacijentima. Nakon postavljanja fiksnog aparata, zubi su osetljiviji i možete osećati nelagodnost par dana. To je potpuno normalno i nastaje kao posledica delovanja sile na zube.

Dezurni stomatolog

Usluge ProDental Centar